Selles blogis leiab kajastamist kaks aastat vältav rahvusvaheline õppekasvatustöö-arenduslik projekt '' Lähiümbrus '' /Immediate Surroundings/. Projekt keskendub kohalikus omavalitsuses olevatele keskkonnaprobleemidele kõigis partnerriikides. Koordinaatorirollis on Tapa Gümnaasium.

Monday, March 14, 2011

Hispaaniasse

Eesti Vabariigi aastapäeva paiku, kui õues paukus selle talve karmim pakane, see juhtuski. Kolme Tapa Gümnaasiumi õpilast asus teele Hispaaniasse - kohtuma partnerkooli õpilastega.

Sihtkohaks kohaks oli Hispaania Astuuria provintsi (ametlikult Astuuria Vürstiriik) keskus Oviedo, kus võõrustajaks IES Llanera kool. Astuuria asub põhja-Hispaanias Biskaia lahe ääres.

Reis sinna toimus mitme transpordivahendiga. Algul laevaga Stockholmi, sealt metroo ja ligi 200 kilomeetrit tunnis sõitva Arlanda expressrongiga Arlanda lennuväljale.


Otselendu sihtkohta polnud, sestap tuli teha vahemaandumine Madridis. Sihtpunktist olid võõrustajad vastas ning veel pool tunnikest autosõitu reisi lõpetuseks. Õpilased majutati peredesse ja õpetajad hotelli.

Esimesel päeval, esmaspäeval kell 8.15 alustasid õpilased koolitunniga. Kool ise oli kaunis väike. Koridorid olid kitsad, seinad laotud punastest tellistest. Kooli ümbritsev aed oli lukus ja samuti ka kooli uksed. Sisse saamiseks oli vaja anda kella. Sööklat eraldi polnud, seda asendas pisike kohvikulaadne hoone, kust vahetundidel võileibu ja muud pudipadi osteti. Kooli sisenedes ei pidanud õpilased vahetama riideid ega jalanõusid. Õpilased olid meie mõistes lärmakad ja pidevas suhtlemises. Tundide aegu aga valitses vaikus ja toimus õppetöö. Torkas silma, et õpetajatest enamik olid meesõpetajad.

Peale tunde koguneti Oviedo keskklinnas, kus koos õpetajatega tehti tutvust linnaga. Hõredas vihmasajus võtsime ette toreda jalutuskäigu Oviedo vanalinna tänavatel. Tegemist on tõeliselt vana ajaloolise linnaga. Vanimad ehitised pärinevad IX sajandist. Nägime hulka suurepäraseid ehitisi – vana ülikooli, linnavalitsuse maja, katedraale.

Katedraalidest uhkeimas Püha Iglesia katedraalis on ka muuseum, kus näidati selle piirkonna reliikviat „Võiduristi“ (Cruz de la Victoria). Linn tundus väga puhta, värvikireva ja hoolitsetuna. Oma osa ilul ka kõikjal lokkaval rohelusel.

Õhtupoolik oli jäetud õpilaste endi sisustada, loomulikult ei jäetud seda võimalust kasutamata ning suunduti oma uute sõpradega kaubanduskeskustesse „poodlema”. 

Teisipäeval kohtusid kõik koolis. Kooli aulas tegid õpilased ettekande sellest, kuidas nende kool on rakendanud taaskasutuse võimalusi ning mida on tehtud peale kohtumist Eestis. 

Meie õpilased rääkisid, kuidas korraldati fotokonkurss ,,Märka prügi'' ja „Teeme ära'' projektist Eestis aastal 2008. Pärast presentatsioone sõitsime mereäärsesse Gijóni linnakesse, kus tehti paaritunnine jalutuskäik. Atlandi ookeanilt puhuv tuul oli niiske ja soe. Termomeeter näitas neliteist plusskraadi.

Kolmapäeval külastasid õpilased kohalikku noortekeskust ja muusikakooli, mis oli väga suur, uhke ja ilus maja, varustatud kõige uuema ja vajalikuma tehnikaga. Maja keskmes oli suur saal koos lava ja istekohtadega. Õpetajad pidasid töökoosolekut ja said tutvust teha kohaliku sotsiaalmajaga kus demonstreeriti õpilaste poolt valmistatuid karnevali riideid ja inventari.

Neljapäeva hommikul mindi matkale. Meid viidi „Karuoru“ matkarajale, kus oli lummav maastik jõgede ja mägedega, mis pani isegi kohalikud ohkama. Tee peale jäid suured aedikud, kus nägime karusid, kes uudistavalt ringi tammusid. Peale paarikilomeetrist matka jõudsime väikses külakeses asuva  muuseumi-matkamajani, kus räägiti karudest põhjalikumalt. 

Pärastlõunal viidi meid koopamaalingute õppekeskusesse Parque de la Prehistoria, kuhu oli Euroopa eri paikade koopamaalingud kokku koondatud. Kahjuks ei olnud need päris, vaid järgi tehtud koopamaalid.

Giid rääkis inglise keeles, kuid üldiselt on Hispaanias inglise keelt väga vähe kuulda, levinud on see enamasti vaid noorte seas. Vaikimisi eeldatakse, et oskad hispaania keelt.

Reedene päev oli õpilastele tavaline koolipäev. Peale lõunat läksime kõigi Comeniuse grupi noortega välja parki korvpalli mängima. Õues paistis päike ja sooja oli ligi 20 kraadi. Kõndisime niisama linna vahel ja veetsime koos viimaseid hetki. Päikeseloojangu ajal ootasid pargis meid veel mitmed erinevate koolide õpilased, kolmel poisil oli isegi kitarr kaasas ja me laulsime kõik koos erinevaid inglise keelseid laule. Terve õhtu kiikusime, laulsime ja naersime. Lahkudes jagasime kallistusi ning pisaraid voolas pea igaühe silmist. 

Tagasisõit algas varavalgel, poole seitsmest väljus lend Madridi. Järgmise päeva hommikul randusime õnnelikult karges Eestis. Olime saanud ühe huvitava reisikogemuse võrra rikkamaks. Suured tänud peredele, kes meid võõrustasid. Meid poputati ja hoiti paremini kui oma lapsi. 

Järgmise reisi sihtpunkt on Türgi ja seda juba mais. Sinna suunduvad juba teised õpilased ja õpetajad. Sama kaunist reisi neilegi.


Hispaanias käisid:
Linda Tali, Luise Risthein, Helen Marts

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.